19. април 2024.

Вучић са Донелијем о сарадњи Србије и САД у области енергетике

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је заменика помоћника државног секретара САД за енергетску дипломатију Курта Донелија, с којим је разговарао о сарадњи двеју земаља у области енергетике.

Александар Вучић је рекао да је за Србију важно да осигура енергетску безбедност, односно континуирано снабдевање енергентима, за којима расту потребе. Амерички дипломата Донели је истакао да је за администрацију председника Бајдена енергетика једно од кључних питања економије, али и спољне политике, с обзиром на то да САД желе да буду глобални лидер у борби против климатских промена. Зато је охрабрио Србију да буде амбициозна по том питању.

Председник Вучић је, с тим у вези, рекао да су донета четири закона из области рударства и енергетике који омогућавају енергетску транзицију и доприносе остваривању циља климатске неутралности до 2050. године. Он је, такође, навео да је опредељење Србије диверсификација извора и праваца снабдевања гасом.

Како се наводи у саопштењу Службе за сарадњу са медијима председника Републике, двојица саговорника су размотрили и могуће заједничке пројекте из области енергетике, као и друга питања билатералне сарадње.