25. април 2024.

Карнатака, напуштени фетуси док свет расправља о абортусу

На дан када је пресуда Врховног суда Сједињених Држава означила прекретницу у погледу права на живот, седам фетуса пронађено је у близини аутобуске станице у Белагавију у Индији. Према речима лекара, биле су око петог месеца трудноће и претпоставља се да су убијене након откривања пола. Масакр девојака је друга страна абортуса у Индији.

Мумбај (АсиаНевс) – Седам побачених фетуса пронађено је напуштено у контејнеру у округу Белагави, у држави Карнатака. То се догодило у петак, 24. јуна, баш када је свет расправљао о пресуди Врховног суда САД о законима о абортусу и праву на живот. Становници Мудалагија пронашли су фетусе у близини аутобуске станице на периферији града и обавестили полицију. Министарство здравља Карнатаке наредило је истрагу о инциденту.

„Фетуси су били стари око пет месеци. Претпоставља се да је након откривања пола фетус убијен“, рекао је Махеш Кони, окружни шеф породичног одељења за здравље и добробит. Ово није први пут да се овакви догађаји дешавају у овој области: 2013. године, најмање 13 фетуса пронађено је на обалама реке Хираниакесхи у Белагавију.

У Индији је од 1971. године закон дозвољавао абортус у року од двадесет четврте недеље ако наставак трудноће укључује ризик по живот жене или озбиљно оштећење њеног физичког или менталног здравља. Али у стварности – иако је у теорији то законом забрањено – пракса селективног абортуса је веома распрострањена, уз потискивање живота девојчица.

Доктор Паскоал Карваљо, члан Папске академије за живот (ПАВ), коментарише за АсиаНевс : „Оног дана када је одлука Врховног суда Сједињених Држава о абортусу објавила ‘нову зору за живот’, поништивши казну Рое против Вејда, у Индија смо били суочени са овим ужасним… Ове мале девојчице су убијене, ни мање ни више: женско чедоморство је гнусан злочин. То је огромна трагедија, овај менталитет против живота и против жена имаће озбиљне последице по друштво“.

„Недавни извештаји из многих северних индијских држава – наставља др. Карваљо – откривају да се ‘безбедни’ абортуси практикују противно одредбама закона из 1994. који забрањује њихово везивање за тестове за одређивање пола. Због тога је ухапшено неколико клиника и лекара.

Док данас има оних који одлуку Врховног суда Сједињених Држава о пресуди Рое цонтор Вадеа дефинишу као „ужасну и средњовековну“, како је рекао надбискуп Винцензо Паглиа, председник Папске академије за живот, било би неопходно предузети ова одлука као „снажан позив на размишљање „јер” је избором живота у питању наша одговорност за будућност човечанства”.