18. април 2024.

Вучић честитао митрополиту Јоаникију

1 min read

Председник Србије Александар Вучић упутио је митрополиту Јоаникију честитку поводом ступања на трон митрополита црногорско-приморског, у којој је указао на значај те епархије за Српску православну цркву и истакао да је Србији стало до пријатељства и најближих односа сарадње са Црном Гором, чију независност поштује.

„Уочи Вашег устоличења, када ступате на трон митрополита црногорско-приморских, на трон Светог Петра цетињског, преузимајући ово узвишено звање, али и звање одговорно и бременито различитим искушењима, дозволите ми да у име грађана Републике Србије, а нарочито нас православних Срба, честитам устоличење и пожелим да у здрављу, мудрости и храбрости дуго и успешно будете духовни пастир у славној Митрополији црногорско-приморској, а у част рода српског, рода Светосавског и рода православног“, пише у Вучићевој честитки достављеној Танјугу. Председник Вучић је указао да епархија црногорско приморска заузима посебно место у Српској православној цркви.

„На просторима које Вам је одлуком Сабора Господ поверио, рођене су и деловале многе знамените личности нашег народа од Стефана Немање, ујединитеља и родоначелника славних Немањића, светог кнеза Јована Владимира, до Светог Василија Острошког и Светог Петра цетињског, легендарног владике Данила Петровића и патријарха Арсенија Чарнојевића и Гаврила Дожића.

Сви они, али и многи други, живели су у тешким временима и борили су се да сачувају веру, част, образ и јединство цркве и народа, зато ће један од ваших великих савезника у послушању које сте добили бити осмовековна мудрост ваших претходника, великих градитеља и бранитеља. На том месту, пре Вас налазили су се, и наш народ водили, велики и знаменити епископи и митрополити зетски, и митрополити црногорско-приморски, од Илариона зетског кога је поставио Свети Сава, наш први архиепископ до митрополита Амфилохија кога је у трон митрополита увео патријарх Павле“, додаје се у честитки. Вучић је, такође, указао да се Република Србија, након многих искушења кроз које је прошла, последњих година 20. и првих година 21. века, данас обнавља, како у духовном, тако и у материјалном погледу.

„Она је довољно мудра да буде посвећена очувању и јачању мира на овим трусним балканским просторима, а од недавно и довољно јака да помаже свим својим људима, како у отаџбини тако и ван ње, да поштујући друге очувају своје име, језик и писмо, своју културу и духовност. Таквој Србији је стало до пријатељства и најближих односа сарадње са Црном Гором, у којој живи велики број припадника нашег српског народа, који волимо и помажемо, али и Црногорци са којима желимо да живимо у слози, узајамном поштовању и да делимо благостање.