29. мај 2024.

Тужилац на суђењу Харадинају и Гуцатију: Морамо да заштитимо оне који траже правду

На почетку суђења Хиснију Гуцатију и Насиму Харадинају, који су оптужени за ометање рада Специјализованог тужилаштва и застрашивање и одмазду према сведоцима, Специјализовани тужилац Џек Смит рекао је да се у предмету ради о „условима који се изискују за непристрану примену правде“ и „ономе што је потребно да би владавина закона постала реалност“.

Џек Смит је рекао да је истина у темељу правде и да истина, због које је потребно то суђење, јесте чињеница да „постоји мала, али моћна група људи на Косову која не жели да постоји овај Суд и која ће да направи све да му наштети у узалудном покушају да оправда лажни наратив да ниједан војник ОВК није починио никакав злочин за време рата“.

Смит је истакао да Гуцати и Харадинај припадају тој групи и ниподаштавају све оне који сарађују са Специјализованим већима и Специјализованим тужилаштвом као „шпијуне“, „колаборационисте“ и „издајнике“ који су „изневерили“ своје сународнике, наводи се у саопштењу Специјалног суда у Хагу.

Нагласио је да Специјализована већа треба да буду суд који се води интересима жртава, те да је „атмосфера застрашивања сведока и ометања поступака која постоји у кривичним суђењима против бивших припадника ОВК“ део разлога због којих је основан и због чега се налази у Хагу. „Та атмосфера је у прошлости утицала на то да су сведоци били спречени да приступе суду и кажу шта знају о злочинима ОВК“, рекао је Смит.

Додао је да „оптуженици добро знају за ту прошлост и надају се да овде примене исту стратегију како би застрашили сведоке, јер је то пре успевало“. Специјализовани тужилац је изјавио да непристрана примена правде подразумева изградњу и подстицање институција које могу да заштите оне који су у потрази за правдом, те да Специјализована већа имају могућност да обезбеде правду за многе жртве на КиМ, каже се у саопштењу.