19. април 2024.

Путин: Ситуација на европском енергетском тржишту пример да су исхитрени кораци неприхватљиви

“Гаспром” је повећао испоруке гаса за Европу преко Украјине за 8 одсто током девет месеци 2021. и премашиће обавезе које има по уговору, изјавио је руски председник Владимир Путин на састанку о развоју енергетског сектора.

Владимир Путин је рекао да су њихове уговорне обавезе о испорукама гаса преко гасног транспортног система Украјине 40 милијарди кубних метара гаса годишње, а за девет месеци ове године „Гаспром“ је повећао количину пумпања гаса кроз украјински транспортни систем за више од осам процената. Према његовим речима, „са сигурношћу се може рећи да ћемо премашити наше обавезе о снабдевању гасом преко територије Украјине“.

Путин је нагласио да је недопустиво доношење политички мотивисаних одлука у енергетском сектору, мислећи на увођење пограничних карбонских такси. „Актуелна ситуација на европском енергетском тржишту је још један жив пример да су исхитрени и притом политички мотивисани кораци неприхватљиви у било којој области, посебно кад се тичу снабдевања енергијом, одрживог пословања предузећа, благостања и квалитета живот милиона људи који директно зависе од тога“, нагласио је Путин, преноси Тас.

Шеф руске државе је рекао да „Гаспром“ никада није одбио да повећа испоруке природног гаса у Европу када му се доставе одговарајући захтеви, напомињући да су минимални и максимални ниво снабдевања утврђени уговорима о испорукама гаса у иностранство. „Не постоји ниједан случај у историји да је Гаспром одбио да повећа испоруке својим потрошачима ако су послали релевантне захтеве“, рекао је Путин.

Потражња за гасом ће се повећавати
Као пример је навео Немачку, која је један од највећих потрошача руског гаса и која је ове године повећала куповине за 10,1 милијарду кубних метара гаса или за 31,8 одсто у односу на исти период прошле године. „Чак и 2020. године, када су укупне испоруке у Европу пале у односу на 2019, Немачкој смо испоручили 4,7 милијарди кубних метара гаса више, то јест за 112,9 посто“, додао је руски председник.

More Stories