18. април 2024.

Расте број пацијената на болничком лечењу, сутра седница Кризног штаба

Од почетка епидемије у Србији је откривено 742.313 случајева коронавируса, а од последица заразе преминуло је 7.214 особа. Проценат смртности је 0.97 одсто. Тестирано је укупно 4.903.335 узорака. На болничком лечењу налази се 945 пацијената, од којих је 31 на респиратору.

Професор Радмило Јанковић, заменик директора Универзитетског клиничког центра у Нишу рекао је за РТС да ће Кризни штаб и Влада ићи у правцу ковид пропусница. Нецивилизацијски је да неко дође у болницу, да не може да се вакцинише из здравствених разлога и да га зарази здравствено особље, навео је Јанковић.

Синоћ до 20 сати од 492 тестираних 92 новозаражених у Шумадијском округу, од којих је 70 из Крагујевца. „Јутрос у 6 часова имали смо 60 пацијената, од тога осам на интензивној нези, двоје на респиратору. Они су у новоформираној јединици за интензивну негу и њихово стање је стабилно“, рекао је за РТС директор УКЦ Крагујевац, проф. др Предраг Саздановић. Саздановић наводи да је питање дана када ће отворити четврту клинику са 40 и нешто места да би се спремили за оно што нас чека ове недеље. „А ми очекујемо пораст заражених“, нагласио је Саздановић.

Доктор Александар Пајовић, директор Дома здравља у Чачку рекао је за РТС да се последњих дана и у Чаку овећава број првих прегледа и број новозаражених од коронавируса. „Ситуација са короном се компликује, првих прегледа било је до 30, а сада је 50, на срећу то су пацијенти са лакшом клиничком слику, млађи пацијенти који се враћају са летовања, невакцинисани“, навео је Пајовић. Према његовим речима, задовољни су одзивом на вакцинацију, стално имају пацијенте који се јављају за прву дозу, а велико интересовање је и за трећу дозу. Додао је да је време вирусних прехлада, и да није све корона, да је неопходно да се пацијенти јаве свом лекару, раде се брзи тестови и лекари треба да разлуче о чему се ради.