18. април 2024.

Европска унија издваја 14 милијарди евра за Западни Балкан и Турску – radiopirot.com

Европски парламент и Савет ЕУ постигли су политички договор о новом Инструменту за претприступну помоћ (ИПА 3), са укупним буџетом од 14,162 милијарде евра за Западни Балкан и Турску, за период од 2021. до 2027. године.

У питању је инструмент који подржава земље кандидате и потенцијалне кандидате на њиховом путу реформи и испуњавању критеријума за приступање Унији. „Овај дуго очекивани споразум о нашој амбициозној финансијској помоћи представља позитиван, добродошао и снажан сигнал за Западни Балкан и Турску. Договорени пакет представља солидну инвестицију у будућност региона, а подржава спровођење кључних политичких, институционалних, социјалних и економских реформи у складу са стандардима ЕУ и постепено усклађивање са њеним правилима и политикама“, рекао је комесар за проширење Оливер Вархељи.

У Бриселу наводе да ће се ИПА 3 у наредном седмогодишњем периоду пружати подршку Албанији, Босни и Херцеговини, тзв. држави Косово, Црној Гори, Северној Македонији, Србији и Турској и то ретроактивно од 1. јануара 2021. Истиче се да ће се његово програмирање заснивати на „тематским приоритетима“, а не, као до сада, на националним оквирима земаља које су у питању. „То ће омогућити награђивање учинка и напретка ка кључним приоритетима и повећану флексибилност у одговору на нове потребе партнера на њиховом путу ка приступању“, наводи се у саопштењу Европске комисије. У Комисији кажу да ће ИПА 3 бити фокусирана на „стратешко и динамично“ распоређивање помоћи, стављајући међу приоритете владавину права и поштовање основних вредности, јачање демократских институција и реформе јавне управе, промовисање економског управљања и реформе ка конкурентности.