20. април 2024.

Са каквим последицама се сусрећу оболели од ковида и кад је време за повратак физичким активностима – radiopirot.com

1 min read

Након прележаног коронавируса, већина људи се жали на хроничан умор и недостатак снаге. За све који су се излечили, опоравак није био исти. Неки га лако превазиђу, док некима вирус може да изазове озбиљне последице.

Након прележаног ковида 19 јављају се две генералне категорије симптома. У првој су они који су виђени и код других тешких респираторних болести: замор, отежано дисање, болови у грудима и зглобовима. Ови проблеми се полако повлаче временом код велике већине конвалесцената, мада могу повремено да остану трајни и да врло негативно утичу на квалитет живота.

У другој категорији стоје проблеми који често нису очигледни, али су дугорочно много озбиљнији: оштећења плућа, срца, бубрега, и мозга. Докторка Данијела Јевтић наводи за РТС да је ковид-19 болест која погађа све органе. „Ковид захвата различите органе па дође као мултисистемска болест. Видели смо да ковид уме да остави и озбиљне последице, попут фиброзе на плућима, разне тромбозе, проблеме са срчаним мишићем“, наводи Јевтићева.

Након прележаног ковида 19 повећан је број срчаних и можданих удара. „Што се тиче срца имамо болове, аритмије, скок притиска, повећан број срчаних и можданих удара јер ковид даје поремећај у смислу згрушавања, најчешће у смислу стварање угрушака у најразличитијим органима – мозгу, срцу. Веома често имамо инфаркте, болове у грудима, поремећај циркулације и у осталим органима – бубрезима, јетри, слезини, цревима“, наводи Јевтићева.

Објашњава да након прележаног ковида често долази до општег пада имунитета и оштећења плућа. „А са лошом функцијом плућа долази до лошег допремања крви и кисеоника у мозгу и срцу, па се јавља нешто што ми зовемо мождана магла – опште магловито стање, на неки начин пад можданих функција у смислу пада пажње, схватања, концентрације у учењу, раду, вожњи“, објашњава Јевтићева.