18. април 2024.

Елон Муск ће дати прво ажурирање ракете Марс за две године

1 min read
space

Очекује се да ће извршни директор СпацеКс-а Елон Муск у четвртак дати најтемељније ажурирање у последње две године о СпацеКс-овим плановима за Старсхип, огромну ракету која је у срцу Мускових међупланетарних амбиција путовања.

Старсхип је комбинација челичне ракете и свемирске летјелице висока 400 стопа која изгледа као масивни, издужени сребрни метак. До сада је јавност видела доста горњег дела возила јер су рани прототипови спровели неколико такозваних „хоп тестова“, а СпацеКс је сада спреман да тестира целу ствар. Све је то део раних корака које компанија предузима да би развила свемирски брод способан да одведе људе на Месец и – на крају – на Марс.
СпацеКс је остварио редовне летове са посадом до ИСС-а, послао прву туристичку посаду у орбиту и оставио траг као узбудљива новајлија која је постала поуздана ослонац америчке ваздухопловне индустрије.
Али као што је НАСА показала средином 20. века, прелазак од кратких излета до свемира до добијања свемирске летелице све до Месеца није лак. И до данас, ниједан човек никада није путовао до Марса. За сва достигнућа Муска и СпацеКс-а, још је дуг пут до тога. И поред свега што је Муск постигао, такође је стекао репутацију због пропуштених рокова на амбициозним пројектима.
Не знамо тачно шта планира да открије, али пратећи нацрт који је изнео у четири претходна разговора о овој теми, можемо очекивати ажурирања Старсхиповог дизајна, пошто је познато да СпацеКс подешава и петља док се његова возила крећу кроз развој процес. И, на типичан Мусков начин, можемо очекивати неколико изненађења.
Претходних година, Муск је давао изненађујуће најаве, попут откривања планова да користи своју ракету за превоз људи између земаљских градова вртоглавом брзином, као што је то учинио 2017. године. 2018. је објавио запањујућу вест да је богати јапански бизнисмен купио вожњу укрцај се на још неразвијену ракету да се весело вози око Месеца. А 2019. године, он је открио чудан маневар трбушњака који ће горњи део свемирске летелице Старсхипа предузети како би извршио нежна усправна слетања након лета.

Међутим, од 2019. године, СпацеКс је углавном био у режиму покажи не говори, изводећи десетак пробних летова различитих раних прототипова који су ишли од скакања неколико стопа од земље до висине више од 30.000 стопа. Неколико тестова на великим висинама завршило се експлозијама док су пробне ракете падале у земљу. Али његово последње пробно лансирање, у мају 2021, успело је да слети усправно, а да се не запали.

У последње време, СпацеКс је у великој мери чекао да савезни регулатори ослободе Старсхип пуне размере за први покушај лансирања у орбиту. То неће бити мали подвиг — за долазак у орбиту су потребне брзине које прелазе 22 пута брзину звука, а да би се свемирска летелица Старсхип покренула тако брзо, она ће се возити на врху ракетног појачивача, званог Супер Хеави, причвршћеног са отприлике 30 мотори велике снаге.
Ако успе, Старшип ће постати најмоћнија ракета коју је човечанство икада лансирало, са до два пута већом снагом од ракете Сатурн В која је НАСА користила за одвођење астронаута на Месец 1960-их, иако би оба возила стајала на сличним висинама.
Са том прекретницом на хоризонту, Муск ће можда одлучити да се позабави више о дугорочној будућности Старсхип-а. Ево шта знамо и шта да очекујемо.