16. април 2024.

Станица „Топчидер“ престала са радом, сви возови из Београда од данас полазе са станице „Центар“

1 min read

Железничка станица „Топчидер“ престала је са радом, сви возови из Београда од данас полазе са станице Београд „Центар“, познатије као „Прокоп“. Ненад Станисављевић из „Инфраструктуре железница Србије“ каже за РТС да ће путници и следеће сезоне моћи да путују до Црне Горе ауто-возом и да превозе своје аутомобиле, али са железничке станице Земун.

Возови за Бар и Ниш полазе од данас са станице Београд „Центар“. Тиме је комплетни међународни и домаћи путнички железнички саобраћај у Београду пресељен на железничку станицу Београд „Центар“, рекао је Ненад Станисављевић у Јутарњем програму. Подсетио је да је железничка станица „Топчидер“ била практично нека врста прелазног решења од тренутка када је укинута стара Главна железничка станица.

„Од данас железничка станица Топчидер више није у функцији, самим тим ни ауто-воз који је саобраћао на линији Топчидер-Бар-Топчидер, више неће саобраћати. Задњи овосезонски воз је био практично синоћ, 30. септембра“, навео је Станисављевић. До следеће летње туристичке сезоне ауто-воза неће бити, додао је Станисављевић.

„Разлог за то је завршетак туристичке сезоне са једне стране, а са друге стране период од годину дана је период до следећег лета да се заврше радови на техничко-путничкој станици Земун, да се у железничкој станици Земун комплетно заврши сва та инфраструктура која је неопходна и за путнике који користе ауто-воз“, наводи Станисављевић. Путници ће и убудуће, како је напоменуо, моћи да путују до Црне Горе ауто-возом и да своје аутомобиле превозе ауто-возовима, али са железничке станице Земун.

„Морам да напоменем да ово није неко решење које је брзо, већ је три године припреман терен. То је у оквиру развоја београдског железничког чвора. Са укидањем старе главне железничке станице и Топчидер је изгубио на значају. То је у складу са урбанистичким захтевима и пројектима града, да се ту где се налази станица у Топчидеру прошири раковички Булевар патријарха Павла“, објаснио је Станисављевић. Истиче да је Београд „Центар“ спреман и да је то до сада показао.