19. април 2024.

Избори у Албанији – пуцњаве, скандали и деби Самоопредељења

Серија скандала и обрачуна ватреним оружјем унели су додатни немир у ионако узавреле страсти пред парламентарне изборе, који ће у недељу бити одржани у Албанији. Социјалисти Едија Раме имају малу предност пред опозиционим демократама. Самоопредељење Аљбина Куртија по први пут на изборима.

Једна особа је убијена, док је најмање пет рањено у серији обрачуна ривалских социјалиста и демократа у узаврелој предизборној кампањи у Албанији, после којих ће бити јасно да ли ће Еди Рама по трећи пут водити владу те државе, или ће најсиромашнију балканску државу захватити талас политичких промена. Према истраживањима јавног мнења, социјалисти Едија Раме имају благу предност пред опозиционим демократама, што им не гарантује да ће наредне четири године владати Албанијом.

За социјалисте ће, према тим најавама, гласати 43 одсто испитаника, за демократе Љујзима Баше безмало 37 одсто, док ЛСИ председника Иљира Мете може да рачуна на подршку скоро шест одсто испитаника. Рама је, у покушају да охрабри присталице, најавио да ће напустити политику, уколико његова странка не освоји апсолутну већину. „Уколико не добијем чист мандат испуниће вам се сан – Рама одлази“, рекао је албански премијер, алудирајући на пароле које су пратиле опозиционе скупове у последње две године.

Право гласа на изборима има око 3,6 милиона бирача, укључујући и велики број исељеника, који ће 140 посланика бирати међу кандидатима 12 политичких странака. По први пут, на изборима у Албанији учествује и покрет Самоопредељење Аљбина Куртија, који је неколико дана пред гласање позвао присталице у тој држави да подрже талас промена. Истраживања јавног мњења, међутим, показују да Самоопредељење има мале шансе да пређе цензус од један одсто, колико је потребно за улазак у парламент.