19. април 2024.

Специјално тужилаштво против привременог ослобађања Кадрија Весељија – постоји ризик од бекства

Специјализовано тужилаштво противи се захтеву да један од оптужених вођа бивше ОВК Кадри Весељи буде привремено пуштен из притвора Специјалног суда у Хагу, наводећи да постоји ризик од бекства, који се чини већим пошто би могао да буде осуђен на доживотни затвор.

Привремено ослобађање Кадрија Весељија затражио је његов адвокат Бен Емерсон, на шта је Специјално тужилаштво доставило суду аргументе зашто би Весељи требало да остане у притвору. „Весељи је оптужен за ратне злочине и злочине против човечности у 40 притворских јединица, укључујући убиства и мучење. За злочине поднете у оптужници против Весељија постоји могућа казна доживотног затвора. Ова перспектива ствара стални ризик од његовог бекства, који може да се повећа након што Весељи буде сазнао читаву листу доказа против њега“, каже се, између осталог, у одговору тужилаштва достављеном Специјалном суду 15. јануара ове године.

У документу предатом судији који треба да одлучи по захтеву за привремено пуштање на слободу, Тужилаштво тврди да ће Весељи ометати вођење кривичног поступка, укључујући утицај на сведоке, жртве или саучеснике.

„Озбиљност кривичног дела или начин или околности у којима је почињено и Весељијеве личне карактеристике, раније понашање, окружење и услови у којима живи или друге личне околности указују на ризик да понови кривично дело…“, наводи се даље у документу Тужилаштва које сматра неуверљивим захтев Весељијеве одбране за привремено пуштање на слободу. Главни тужилац и његов тим придају посебну важност што је Весељи „један од најискуснијих обавештајних официра на Косову, бивши шеф обавештајних служби ОВК и Косовске обавештајне службе (ШИК)“.

„Када се ово комбинује са његовим статусом јавне личности, ван је расправе да Весељи има техничко знање и мрежу да избегне правду“, навео је главни тужилац Џек Смит у одговору Специјалном суду.