16. април 2024.

Благо побољшање ситуације – масовна вакцинација једино решење за окончање пандемије

1 min read

У Србији је до сада коронавирус потврђен код 664.972 људи, а од последица заразе преминуло је 6.026 особа. На болничком лечењу се налази 6.701 пацијент, од којих је 217 на респиратору, показују подаци са сајта covid19.rs.

Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон изјавио је да је у току фаза попуштања мера и да то не може да се избегне, али изнео своје лично мишљење да на сутрашњој седници Кризног штаба мере које се односе на рад угоститељских објеката у затвореном неће бити попуштене. Када је реч о мерама за предстојеће празнике, Кон је на ТВ Прва рекао да сматра да не треба уводити нове мере, већ да је потребно поштовати мере које су на снази. Истовремено је истакао да је још далеко од тога да се потпуно опуштено славе предстојећи празници.

Кон је указао да је епидемиолошка ситуација и даље неповољна јер су болнице пуне, а више од 200 пацијената је на респиратору. Указао је да Србија има пораст обухвата вакцинацијом и пад новооболелих, да је заиста у самом врху када је реч о вакцинацији, а то значи да се убрзано повећава колективни имунитет. Кон је нагласио да није иста ситуација у свим деловима Србије и навео да је у Београду стање боље, а да је у појединим деловима земље и даље у порасту број оболелих, наводећи као пример Рашку област. Беба стара девет дана, заражена коронавирусом, која је у веома тешком стању пребачена из Клиничког центра Крагујевац у Универзитетску дечју клинику Тиршова у Београду, нажалост је преминула, саопштено је из те здравствене установе.