24. април 2024.

Корона вирус: У Србији још 20 смртних случајева, у Британији највише преминулих од почетка пандемије

1 min read

У дану када је у Србији почела масовна вакцинација на више од 300 пунктова, од корона вируса преминуло је још 20 људи, а у Великој Британији је за један дан умрло 1.610 људи, највише од почетка пандемије.

Према последњим подацима, у Србији је у последња 24 сата преминуло још 20 пацијената, регистровано још 1.688 нових случајева заразе, а тестирана су 10.534 узорка. Од почетка пандемије преминуо је 3.971 пацијент, а заражено је укупно 375.799 људи. Агенција за лекове и медицинска средстава Србије (АЛИМС) одобрила је кинеску вакцину Синофарм, први ју је примио министар здравља Златибор Лончар, а премијерка Ана Брнабић изјавила је да је до сада обезбеђено укупно више од милион доза свих врста. Америка ће задржати забрану за путнике који долазе из Велике Британије, већег дела Европске уније и Бразила, рекла је портпаролка изабрног председника Џоа Бајдена. У свету је до сада заражено више од 95 милиона, а преминуло је два милиона људи. Опоравило се више од 52 милиона људи, показују подаци Џонс Хопкинс универзитета.

Шта се дешава у Србији?
Према последњим подацима, у Србији је у последња 24 сата преминуло још 20 пацијената, регистровано још 1.688 нових случајева заразе, а тестирана су 10.534 узорка. Од почетка пандемије преминуо је 3.971 пацијент, а заражено је укупно 375.799 људи. У болницама је 5.089 људи, а на респираторима је 171 пацијент.

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је после седнице Кризног штаба да ситуација у земљи није повољна, иако број заражених опада, преноси Фонет. Због тога је, истиче, одлучено да актуелне мере остану на снази, иако је Горан Весић, заменик градоначелника Београда, тражио да се продужи рад угоститељских објеката. У Србији је од уторка започета масовна вакцинација становништва. Надлежни позивају све да се пријаве и вакцинишу.

Људи се могу пријавити за вакцинацију преко портала е-Управе, а од 14. јануара је омогућено и пријављивање телефоном преко позивног центра на број 0800 222 334. Премијерка Ана Брнабић је изјавила да је држава Србија до овог тренутка набавила 1.054.950 вакцина против корона вируса, као и да има потписане уговоре, односно да је платила аванс и прву рату за још шест милиона доза. Кинеску вакцину у Србији први су примили министар здравља Златибор Лончар на Институту Торлак и покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић.

„Агенција за лекове је одобрила све три вакцине које су тренутно у употреби“, рекао је Лонар поручивши да нема разлога за сумњу у њих. Вакцинација кинеском вакцином започета је у Нишу у који је стигло 5.000 доза. За сат времена вакцинисано је 50 људи, а циљ је да се у овом граду дневно вакцинише 2.500.

„До сада је у Нишу 1.864 људи вакцинисано Фајзеровом вакцином, махом корисници герантолошких центара и здравствени радници“, рекао је за РТС директор нишког Дома здравља доктор Милорад Јеркан. Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће у среду или у четвртак у Србију стићи 250.000 Спутњик V вакцина, као и да се очекује набавка вакцине произвођача Астра-Зенека.