19. април 2024.

Митрополит Јоаникије: Долазак патријарха у Црну Гору је велики благослов

1 min read

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије рекао је да је посебна радост то што патријарх српски Порфирије долази у Црну Гору, на устоличење и да са њим долази „сва православна васељена“.

„Посета српског патријарха увек, практично, значи присуство васељенског православља. Ево, видите, са нашим патријархом долазе наши домаћи архијереји Српске православне цркве, али долази и сва православна васељена“, рекао је митрополит Јоаникије у интервјуу за Радио Светигора, два дана уочи устоличења у Цетињском манастиру. Уз подсећање које цркве шаљу своје представнике на церемонију устоличења, митрополит је рекао да је посебна радост то што патријарх српски Порфирије у Црну Гору, на устоличење, долази први пут као новоизабрани на ту функцију.

„И то је за наш народ, верујући, православни у Црној Гори, без обзира како се ко изјашњавао, како се ко политички опредељивао, велики благослов. Он долази да донесе мир, да настави дело својих претходника који су сви посећивали Црну Гору, и у вољи и невољи. Кад нам је било лепо и кад нам је било тешко, имали смо утеху и подршку од наше Патријаршије, од нашег патријарха, а у овом случају се ради о нечем посебном“, истакао је митрополит Јоаникије. Испричао је да су патријарх Порфирије и он пријатељи од студентских дана, од Студентског града до Грчке.

„Он је био на мојој хиротонији, ја на његовој, и цело време смо као браћа и као блиски и по нашем исходишту некако. Он је духовни син владике бачког Иринеја, а ја митрополита Амфилохија, они су ученици оца Јустина, и све то је имало значај у изграђивању нашег пријатељства. Он ме предложио и на томе сам му веома захвалан, иако ми је дато тешко и велико бреме…“, истиче митрополит Јоаникије. Исказујући своју послушност Цркви, Јоаникије подсећа да је за митрополита изабран акламацијом.

„Дакле, толика је била подршка и толика је била сазрела у нашем у Светом архијерејском сабору мисао о томе ко треба да буде изабран за новог митрополита црногорско-приморског. И, наравно, Његова Светост, као најодговорнији и најмудрији међу нама, то је тако јасно саопштио и видео да није било никаквог спорења у том погледу него је, просто, та акламација била одраз наше једнодушности“, каже Јоаникије. На констатацију да је то био и одраз жеље и воље народа у Црној Гори, Јоаникије каже да је то осећао, али је, додаје, ту било и мало стрепње.